България е загубила 25 млрд. лв. заради изтичане на квалифицирани кадри

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за кредити, погасявани от бюджета за всички студенти, завършили висше образование държавна поръчка, които работят в/за България определен период след дипломирането си. Работодателската организация предлага мерки за насочване на кандидат студентите към дефицитни специалности чрез стипендии и извънкласни форми по наука и техника, изцяло нов модел на финансиране на висшите училища, значително намаляване на план приема и преструктурирането му в съответствие с потребностите на пазара на труда, повишаване качеството на обучение, нов прочит на т.н. академична автономия и сътрудничество и координация между бизнеса и държавата с оглед постигане на целите – подготовка на кадри, необходими за социалноикономическото ни развитие. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев по време на кръглата маса „Бизнесът и висшето образование“.

Цялата публикация „България е загубила 25 млрд. лв. заради изтичане на квалифицирани кадри“

СИВАТА ИКОНОМИКА – ПРЕЧКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ

доц. д-р Огнян МАРКОВ, СА “Д. А. Ценов” – Свищов

В края на 90-те години на 20-ти век в страната ни беше поставено началото на промени, които дълбоко измениха българското общество. Промениха се основните правила, регулиращи икономическата дейност, създадоха се условия за развитие на една значима по размерите си сива икономика. Терминът “сива икономика” е въведен от К. Хардс следствие на проведени от него изследвания на “куфарната” търговия в Гана.

Цялата публикация „СИВАТА ИКОНОМИКА – ПРЕЧКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ“

Софтуерната индустрия в България ще генерира 3% от БВП до 2020 г.

Българският софтуерен бранш продължава да отбелязва устойчив ръст и през изминаващата година, като прогнозите са за нов двуцифрен ръст на приходите до близо 2,3 млрд. лева. Това стана ясно по време на поредното десето представяне на БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 г. от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) с помощта на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. В тази версия обаче барометърът се представя за четвърти път, като в проучването са взели участие над 3400 фирми, чиито приходи са предимно от дейности, свързани със софтуер.

Цялата публикация „Софтуерната индустрия в България ще генерира 3% от БВП до 2020 г.“

За какво да се внимава при покупка на жилище – съветите на нотариуса

С оживлението на пазара на жилища през последните две години все повече хора решиха да си купят дом след като известно време са изчаквали – заради несигурността в кризата, заради липсата на точно това, което търсят, заради ограниченото предлагане или по друга причина. Много от новодомците предпочитат да купят „на зелено“ от строителя, защото така излиза по-евтино.

Цялата публикация „За какво да се внимава при покупка на жилище – съветите на нотариуса“

Икономиката на бъдещето принадлежи на разказвачите на истории

Как изкарваме пари и за какво ги харчим са неща, които са се променили значително през годините. Преди малко повече от столетие по-голямата част от икономиката е била свързана с производството на храна. Половин век по-късно икономиката се насочва към производството и потреблението на стоки: златната ера на масовото производство. Днес живеем в икономика, която създава предимно услуги, пише Quartz.

Цялата публикация „Икономиката на бъдещето принадлежи на разказвачите на истории“