СИВАТА ИКОНОМИКА – ПРЕЧКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ

доц. д-р Огнян МАРКОВ, СА “Д. А. Ценов” – Свищов

В края на 90-те години на 20-ти век в страната ни беше поставено началото на промени, които дълбоко измениха българското общество. Промениха се основните правила, регулиращи икономическата дейност, създадоха се условия за развитие на една значима по размерите си сива икономика. Терминът “сива икономика” е въведен от К. Хардс следствие на проведени от него изследвания на “куфарната” търговия в Гана.

Цялата публикация „СИВАТА ИКОНОМИКА – ПРЕЧКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ“

Софтуерната индустрия в България ще генерира 3% от БВП до 2020 г.

Българският софтуерен бранш продължава да отбелязва устойчив ръст и през изминаващата година, като прогнозите са за нов двуцифрен ръст на приходите до близо 2,3 млрд. лева. Това стана ясно по време на поредното десето представяне на БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 г. от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) с помощта на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. В тази версия обаче барометърът се представя за четвърти път, като в проучването са взели участие над 3400 фирми, чиито приходи са предимно от дейности, свързани със софтуер.

Цялата публикация „Софтуерната индустрия в България ще генерира 3% от БВП до 2020 г.“

За какво да се внимава при покупка на жилище – съветите на нотариуса

С оживлението на пазара на жилища през последните две години все повече хора решиха да си купят дом след като известно време са изчаквали – заради несигурността в кризата, заради липсата на точно това, което търсят, заради ограниченото предлагане или по друга причина. Много от новодомците предпочитат да купят „на зелено“ от строителя, защото така излиза по-евтино.

Цялата публикация „За какво да се внимава при покупка на жилище – съветите на нотариуса“

Икономиката на бъдещето принадлежи на разказвачите на истории

Как изкарваме пари и за какво ги харчим са неща, които са се променили значително през годините. Преди малко повече от столетие по-голямата част от икономиката е била свързана с производството на храна. Половин век по-късно икономиката се насочва към производството и потреблението на стоки: златната ера на масовото производство. Днес живеем в икономика, която създава предимно услуги, пише Quartz.

Цялата публикация „Икономиката на бъдещето принадлежи на разказвачите на истории“

Предложения за решаването на Проблем №1 – липсата на кадри за бизнеса

Това стана на заседание на Националния икономически съвет, който обсъди проблемите на трудовата миграция и вноса на квалифицирани и дефицитни специалисти от трети страни у нас. Доклад по темата изнесе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Цялата публикация „Предложения за решаването на Проблем №1 – липсата на кадри за бизнеса“