Ръстът на минималните осигурителни доходи за 2019 г. ще се ограничи до 560 лв.

Ръстът на минималните осигурителни доходи за 2019 година ще се ограничи до увеличението на минималната работна заплата, която е планирана да бъде 560 лева. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

Цялата публикация „Ръстът на минималните осигурителни доходи за 2019 г. ще се ограничи до 560 лв.“

ИПИ: Данъците – все нагоре вече близо 10 години

Вече трета година към края на лятото бюджетът е на огромен излишък. Макар традиционно да има ударно харчене на натрупаните средства в последните месеци на година, историята показва, че най-вероятно и тази година бюджетът ще приключи на плюс. На този фон в подготовката на проектобюджета за 2019 г. отново се говори по-скоро за покачване на данъци и/или осигуровки – било то нова здравна вноска, повишен максимален осигурителен доход или по-високо облагане на старите автомобили, пише в анализа на Петър Ганев от екипа на Института за пазарна икономика.

Цялата публикация „ИПИ: Данъците – все нагоре вече близо 10 години“

Още 115 млн. евро финансиране ще получат български иновативни фирми

Обединена българска банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение за допълнителни 115 млн. евро по програма InnovFin – за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия.

Цялата публикация „Още 115 млн. евро финансиране ще получат български иновативни фирми“

Има ли „вътрешно изтичане на въглерод“ в транспорта на ЕС?

Девет държави срещу Германия – това противопоставяне се очерта вчера в Люксембург на Съвета по околна среда на ЕС. Девет държави поискаха мерки срещу притока на замърсяващи автомобили от западните страни, които ограничават колите на дизел заради замърсяването на въздуха.

Цялата публикация „Има ли „вътрешно изтичане на въглерод“ в транспорта на ЕС?“

За шест години разходите на НОИ за болнични са се увеличили двойно

От 2011 до 2017 г. разходите за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване от Държавното обществено осигуряване (ДОО) са се увеличили двойно – от 256,4 млн. лв. на 508,9 млн. лв.

Цялата публикация „За шест години разходите на НОИ за болнични са се увеличили двойно“