Отбелязваме рекорден стокообмен с Германия – над €11 млрд. през 2022 г.

Немските и френските компании са сред най-активните инвеститори в страната ни. България е отворена за бизнес, увеличаваме доверието на инвеститорите. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на работна среща съвместно с вицепремиера по икономическа политика Христо Алексиев пред представители на Френско-българската и Германо-българската търговски и индустриални камари. Сред официалните гости на събитието бяха Н.Пр. Ирене Планк, посланик на Федерална република Германия в България и Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция у нас.

Министър Пулев посочи, че тъpгoвиятa нa Бългapия c Гepмaния дocтигa peĸopднитe 11,1 млpд. eвpo за първите единадесет месеца на 2022 г. По думите му, в Бългapия ca peгиcтpиpaни близо 4000 дpyжecтвa c гepмaнcĸo yчacтиe, ĸoитo ocигypявaт oĸoлo 60 000 paбoтни мecтa в cтpaнaтa. „Само през Българската агенция за инвестиции са сертифицирани 52 инвестиционни проекти на немски компании у нас“, допълни той.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че Франция също е от ключовите ни външнотърговски партньори. „Само за периода януари-октомври 2022 г. стокообменът между България и Франция е в размер на над 2 млрд. евро. Той добави, че преките чуждестранни инвестиции от Франция в България до този момент са над 1 млрд. евро.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за инвестиции у нас в зелен водород, автомобилната индустрия, както и развитието на въглеродно неутрални индустриални зони, които да привличат инвеститори. „В момента, въпреки политическата нестабилност и международните кризи, има силен интерес към страната ни от инвеститори от Европа и от Азия“, подчерта Пулев. Той заяви, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни и дава над 10% от БВП. У нас има и много развойни центрове свързани с аутомотив индустрията“, допълни той.

източник