Германия е най-големият външноикономически партньор на България

Германия е най-големият стратегически партньор на България, а положителната тенденция в стокообмена между двете държави се запазва и през първите пет месеца на тази година, като той надхвърля вече 5 млрд. евро. Това заяви зам.-министър Николай Павлов при откриването на форум „30 години германска икономика в България“, организиран от Германо-българската индустриално търговска камара (ГБИТК).

Форумът беше открит от главния управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) д-р Митко Василев, а на него участваха още президентът на камарата Тим Курт, министър – председателят Николай Денков, заместник – посланикът на Федерална Република Германия в България Щефан Рьокен, партньори и представители на бизнеса от двете страни.

Заместник-министър Павлов подчерта, че през 2022 г. стокообменът между двете страни е достигнал рекордните 12 млрд. евро. Той напомни, че през последните години са реализирани и сериозни инвестиционни проекти на германските компании, което допринася за създаването на нови работни места и повишаването на конкурентоспособността на производството. На форума стана ясно, че 3800 германски фирми дават работа на повече от 65 000 души в България, а германските инвестиции у нас надхвърлят 4 млрд. евро.

Зам.-министър Николай Павлов: Германия е най-големият външноикономически партньор на България„Един от приоритетите на българското правителство е възстановяването на доверието към страната ни като надежден икономически партньор и перспективна локация за инвестиции и правене на бизнес“, каза още заместник-министърът.

Зам.-министър Павлов поздрави Германо-българската индустриално-търговска камара за силно развитите икономически и търговски отношения между България и Германия, както и за ползотворното й партньорство и сътрудничество с Министерството на икономиката и индустрията. Той благодари за активната дейност на Камарата в подкрепа на сътрудничеството между българския и германския бизнес и изрази увереност, че със съвместни усилия България ще бъде утвърдена като атрактивна инвестиционна дестинация, перспективен пазар и надежден партньор.

„Вярвам, че контактите и доверието, които сме изградили в процеса на нашата съвместна работа, са стабилна основа за бъдещите ни дейности и работата ни в подкрепа на българската икономиката.“, заяви Николай Павлов.

Заместник – министърът увери присъстващите, че Министерството на икономиката и индустрията ще продължава да оказва пълно съдействие за развитието на двустранните отношения с Германия, като ще подкрепя осъществяването на търговските и инвестиционни намерения.

източник