Зам.-министър Павлов: Стремим се към увеличаване на френските инвестиции в България

„България има потенциал за разширяване на сътрудничеството и за увеличаване на френските инвестиции в областта на енергетиката, машиностроенето, изграждането на инфраструктурни обекти, хранително-вкусова промишленост и други“. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на Българо-френски бизнес форум в София, в който участваха представители на над 100 френски компании с интерес да инвестират в у нас.

Зам.-министър Павлов: Стремим се към увеличаване на френските инвестиции в БългарияНа събитието зам.-министър Павлов изтъкна, че по данни на БНБ, преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към 1 юли 2023 г. възлизат на 1,1 млрд. евро. Той допълни и че Франция е сред водещите външноикономически партньори на страната ни. През първите шест месеца на 2023 г. двустранният стокообмен е на стойност 1.4 млрд. евро. Франция е на 6-о място сред партньорите ни по отношение на износа и на 12-о място по отношение на вноса със съответно 3.4% и 2.7%.

По време на срещата с френския бизнес, Николай Павлов акцентира върху целите на правителството, сред които са запазването на икономическата и финансовата стабилност на България и постигането на висок икономически растеж.

„Основен приоритет за Министерството на икономиката и индустрията е подобряването на бизнес средата в България. Това не може да бъде постигнато без подкрепата на чуждестранните компании“, каза още зам.-министър Павлов. Той представи възможностите на индустриалните паркове и зони у нас, както и провежданата национална политика за създаване на благоприятни условия за привличане на инвеститорски интерес.

Българо-френският бизнес форум бе организиран от Българската стопанска камара и Medef35 – най-голямата френска конфедерация, която подкрепя стъпването на френския бизнес на чужди пазари. Съдействие за провеждането на събитието бе оказано от Френското посолство у нас и от Френско-българската търговска и индустриална камара. По време на посещението си в България представителите на френския бизнес посетиха наши компании и се запознаха на място с дейността им.

източник