„Разполовяването“ на биткойн може да удари минната индустрия с $10 милиарда

Загуби за милиарди долари очакват миньорите, копаещи биткойн, след настъпването на т.нар. „разполовяване“ (халвинг) на наградата за добив на криптовалута. То се очаква в края на тази седмица, а след него възнаграждението ще се свие от 6.25 на 3.125 биткойна. Не е изключено този спад в приходите да накара много играчи да напуснат индустрията.

Според анализ на Bloomberg миньорите могат да загубят до 10 млрд. щатски долара в резултат на предстоящото „разполовяване“ (б.а. – техническата корекция, която се извършва на всеки 4 години, заложена в кода на биткойн от самото му начало с цел да се стимулира стойността му.

„Разполовяването“ се очаква да нанесе значителен удар за добивните компании с високи оперативни разходи. В миналото миньорите са успявали да се възстановят от намаляването на възнагражденията за изкопани блокове благодарение на усилването на бичите настроения след всяко събитие.

В този контекст Chainalysis отбелязва, че в навечерието на първите две разполовявания (през 2012 г. и 2016 г.) миньорите са били заети с натрупване на парична ликвидност, но това не е било така при навлизането в третото (през 2020 г.).

Силното представяне на биткойн след второто и третото „разполовяване“ също така може да се обясни с по-дългото изчакване от страна на миньорите да продадат резервите си, надявайки се на по-високи цени.

Към днешна дата обаче биткойн и минната индустрия достигнаха нови висоти и сега, преди това четвърто по ред събитие, свързано с намаляването на наградата наполовина, залозите са по-високи от всякога.

Сега то е напът да предизвика и многомилиардни спадове в приходите на самите компании, които осигуряват безпроблемното функциониране на цифровата валута, точно на фона на скока на разходите им, пише Bloomberg.

„Това е финалният напън на миньорите да извлекат колкото се може повече приходи, преди дейността им да понесе голям удар“, коментира Матю Кимъл, анализатор на CoinShares.

Тъй като приходите като цяло ще намалеят за една нощ, стратегическият отговор на всеки миньор и това как ще се адаптира може да определи кой ще излезе напред и кой ще остане назад“, допълва той.

Очаква се след тазгодишното „разполовяване“ да намалеят приходите на добиващите биткойн, като според някои оценки загубите ще възлязат на около 10 млрд. долара за по-широката индустрия за добив на криптовалути, се допълва в доклада. Изчислението се прави на база на настоящата цена на биткойна (около 65 хил. долара)

Това до голяма степен се дължи на по-високите производствени разходи, трудността на добива и намаляващите възнаграждения. Компании като Marathon Digital Holdings Inc., CleanSpark Inc. и др., които се конкурират да решават сложни математически задачи, като използват мощни компютри, инвестират в ново оборудване и придобиват по-малки конкуренти в опит да смекчат ефектите от по-малкото приходи.

източник