МИИ е сред най-ангажираните институции в процеса на присъединяване на България към ОИСР

Министерството на икономиката и индустрията е сред най-ангажираните институции в процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Отговорностите на МИИ са свързани с корпоративното управление, търговията и потребителската политика.

Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на откриването на форума „Устойчиво развитие и бизнес интегритет: Форум за обсъждане на политики и практически решения“. Павлов акцентира на важността на решението на България да се присъедини към ОИСР.

Зам.-министър Павлов: МИИ е сред най-ангажираните институции в процеса на присъединяване на България към ОИСР

На днешния форум участие взеха Франсоа Валериан, председател на Борда на директорите на “Трансперънси интернешънъл, представители на изпълнителната власт, неправителствения сектор, академичната общност, представители на бизнеса, финансовия сектор, международни експерти и други. Събитието се организира от Асоциацията „Прозрачност без граници“ и Transparency International и е с институционалната подкрепа на Министерството на икономиката и индустрията.

Сред темите на форума бяха бизнес интегритета в контекста на ESG стандартите (екологични, социални и управленски данни) и новите европейски норми за отчетност на устойчивостта, както и практическото въвеждане на стандартите за добро управление.

По думите на зам.-министър Павлов България ще участва наравно с останалите страни-членки на организацията при задаване на стандартите в ключови области. “В процеса на разговорите за присъединяването към ОИСР икономическото министерство има водеща роля по 4 и партниращи функции по 9 от общо 25 технически прегледа на България от тематичните комитети на организацията“, каза той.

Зам.-министър Павлов акцентира, че присъединяването на страната ни към ОИСР е основен национален приоритет, който не се влияе от динамиката на вътрешнополитическия контекст и получава последователна политическа подкрепа от всички правителства и парламенти. „Това е решение за бъдещето, за едно модерно, устойчиво, проспериращо общество, което функционира в условията на стабилна пазарна икономика и демократично управление“, посочи зам.-министър Павлов.

Зам.-министър Павлов: МИИ е сред най-ангажираните институции в процеса на присъединяване на България към ОИСР

По време на конференцията зам.-икономическият министър припомни, че Първоначалния меморандум на България, обхваща самооценки за съответствието на националното законодателство, политики и практики по 252 правни инструмента на ОИСР. „70 от тези самооценки са изготвени от Министерството на икономиката и индустрията“, допълни той.

източник