Мините на Dundee в България се радват на силен добив на злато

Dundee Precious Metals (DPM) съобщи в понеделник, че нейната българска мина „Ада Тепе“ е доставила 49 100 унции злато през първата половина на 2024 г. Само през второто тримесечие пък мината е произвела около 23 900 унции злато, което е в съответствие с очакванията на компанията, предава SeeNews.

В същото време другата българска мина на DPM, „Челопеч“, е донесла около 81 200 унции злато и 14.6 милиона паунда мед през януари – юни. Само през второто тримесечие от там са изкопани около 43 700 унции злато и 7.9 милиона паунда мед, показват предварителните данни на канадската компания.

Производството на злато беше малко повече от очакваното, в резултат на по-добро възстановяване, докато производството на мед беше малко под плана поради по-ниските от очакваните нива на мед“, каза DPM.

За цялата година DPM очаква общото производство на злато в двете мини да е между 245 000 и 285 000 унции, докато производството на мед се прогнозира между 29 и 34 милиона паунда. Мините „Ада Тепе“ и „Челопеч“ са напът да изпълнят ориентировъчните си цели за годината, отбелязва DPM.

източник