Стартират масови проверки на козметични и фризьорски салони

Салоните за красота са ощетили бюджета с 15,2 млн. лв.
Националната агенция по приходите (НАП) започва масови проверки на салоните за красота у нас.

Причината е, че заради укриване на данъци и осигурителни вноски бюджетът е ощетен с милиони левове. Според данните на агенцията през 2013 г. фризьори, козметици и маникюристи са си спестили 15,2 млн. лв. от данъци и 10,1 млн. лв. от осигуровки.

Освен проверка дали в салоните се издават касови бележки и се плащат осигуровки, ще бъдат изпратени информационни дипляни до рисковите лица, така че да поправят поведението си, преди данъчните да проверят бизнеса им. Анализ на НАП сочи, че за периода 2008-2013 г. средно в 82 на сто от случаите фризьори, маникюристи и козметици са се правели на ударени, когато трябва да издадат касова бележка за услугите си.

Свързването на касовите апарати с НАП все пак е намалило тези случаи с четири процента. По време на кампанията ще бъдат извършени наблюдения, проверки и ревизии на около 200 обекта от бранша в цялата страна.

При съмнение за отклоняване на част от годишните обороти и печалби данъчните ще изпращат предупредително писмо по имейла. От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга законът изисква издаването на касова бележка.

Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи и други гражданите могат да подават на телефон 0700 18 7000700 18 700, уточняват от приходния орган.

източник