Николай Василев: България отдавна е готова да приеме еврото

Нищо няма да поскъпне драматично в България, ако се въведе еврото и нищо такова не се е случило в другите държави, приели единната европейска валута. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев по „Нова телевизия“ по повод изказванията, че България е готова да въведе еврото и страховете, че стане ли това, всичко ще поскъпне, а цените ще започнат да се покачват.

„В нито една европейска държава животът не е поскъпнал само заради въвеждането на еврото“, категоричен е Василев.

Икономистът отчете, че би могло да има някакво закръгляне в посока нагоре, но то не би имало никакъв икономически ефект.

Според него има дори стоки, чиито цени ще паднат. „Телевизори, хладилници, автомобили ще поевтинеят”, смята Василев.

По думите му ще поевтинеят и кредитите.

Ще има и по-сериозен контрол върху банките, отчете още Василев. „Истинската полза да влезем в еврозоната е, ако от ЕЦБ повече наблюдават българските банки, за да сме по-спокойни”, коментира бившият министър.

За него по-важни са имиджовите резултати, отколкото коментари за поскъпване на дребно. По думите му основният аргумент България да иска да влезе в еврозоната е по-сериозният контрол върху банките. Членството в еврозоната е и имиджово от гледна точка на инвеститорите, каза Николай Василев.

По негово мнение България от макроикономическа гледна точка отдавна е готова да приеме еврото, дори по-готова от сегашни членове на еврозоната. Той посочи, че държави като Гърция, Италия, Белгия никога не е трябвало да влизат в еврозоната, докато България може.

Политически е въпросът, продължи бившият министър – ние искаме ли действително да влизаме в еврозоната и искат ли ни държавите членки там.

Brexit помага на България и Румъния за влизане в еврозоната, каза още Василев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова