Германската икономика забавя темпото след силния годишен старт

Ръстът на германската икономика забавя темпото си през пролетта, но по-слабо от очакваното от редица анализатори, сигнализирайки, че най-голямата икономика в региона може да е достатъчно силна, за да се справи с проблемите в резултат на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, предава Blooomerg.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт нараства спрямо първото силно тримесечие с 0,4 на сто, става ясно от предварителните данни на германския статистически институт във Визбаден. Анкетирани от Blooomerg очакваха двойно по-слаб ръст. За първото тримесечие ръстът бе от 0,7 на сто на тримесечна база. На годишна база разширението е от 1,8 на сто.

Според статистическата служба ръстът между април и юни е бил задвижван от износа. По предварителни данни износът скача леко спрямо първото тримесечие на годината, докато вносът спада леко. И частните потребителски разходи, както и разходите на държавата подкрепят ръста. За сметка на това негативно на ръста се отразяват слабите брутни инвестиции, особено в оборудването и строителството.

Слабото забавяне не е изненадващо за германската централна банка Бундесбанк, която очаква рекордно ниската безработица и повишаването на заплатите да насърчат производството през летните месеци. През юли броят на безработните достигна най-ниското си ниво за този месец от 25 години насам. Бундесбанк очаква, че германската икономика ще набере скорост отново през лятното тримесечие. „Основната икономическа тенденция остава доста силна, а за лятното тримесечие отново се очаква значително увеличаване на икономическата продукция“, се казва в последния месечен доклад.

Редица компании – от Siemens AG до Evonik Industries AG, представиха положителен тон в отчетите за приходите си през последните седмици, въпреки че предупреждават, че несигурността в резултат на референдума във Великобритания през юни може да промени перспективите. Островът е третата по големина дестинация за германския износ.

„Засега изглежда, че германската икономика е достатъчно здрава, за да не бъде засегната от вота за Brexit“, коментира Йенс Крамер, икономист в NordLB в Хановер, преди излизането на данните.

„Всичко все още зависи от много силното вътрешно търсене, особено от страна на частните потребители, и затова не се съмняваме в добрите данни за второто тримесечие“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова