Последна стъпка към премахването на таксите за роуминг

Посланиците на държавите членки одобриха споразумението за пределните цени на пазарите на роуминг на едро, с което на 15 юни 2017 г. ще бъдат премахнати таксите за роуминг на дребно в ЕС, съобщава ведомството.

Припомняме, че в края на януари 2017 г. председателството на Съвета постигна предварително споразумение с Европейския парламент за новите горни граници на цените на едро, които ще бъдат с около 90 % по-ниски от настоящите.

Реформата на роуминга на едро е последният законодателен акт, който е необходим, за да бъдат премахнати на 15 юни 2017 г. таксите за роуминг услуги на дребно. Това неформално споразумение все още предстои да бъде потвърдено от държавите членки на ЕС.

Новите горни граници на цените ще бъдат достатъчно ниски, за да дадат възможност на операторите да предлагат роуминг без допълнителни такси на своите клиенти, без да се увеличават вътрешните цени. В същото време те трябва да бъдат достатъчно високи, така че операторите на посетените държави да са в състояние да си възстановят разходите, без да се увеличават националните им цени на дребно. Освен това горните граници трябва да дават възможност за продължаване на поддръжката и модернизирането на мрежите, така че хората да могат да се ползват от безпрепятствена свързаност навсякъде — от най-натоварените ваканционни места до най-отдалечените региони в Европа.

Максималните такси на едро за данни ще спаднат от сегашния предел от 50 евро/GB на 7,7 евро/GB, след което ще продължат да се понижават поетапно: от 1 януари 2018 г. максималната такса ще стане 6,0 евро /GB, от 1 януари 2019 г. — 4,5 евро /GB, от 1 януари 2020 г. — 3,5 евро/GB, от 1 януари 2021 г. — 3,0 евро/GB и накрая от 1 януари 2022 г. — 2,5 евро/GB.

На 15 юни 2017 г. максималната надценка на едро за гласови повиквания ще бъде намалена от 0,05 евро/мин. на 0,032 евро/мин. Горната граница за текстови съобщения ще спадне от 0,02 евро на 0,01 евро на съобщение.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Евгения Маринова