Великобритания ще е най-бързо растящата голяма европейска икономика до 2027 г.

Благодарение на продуктивността и демографията британската икономика ще успее да преодолее предизвикателствата около Brexit и ще се превърне в най-бързо растящата голяма европейска икономика в следващите 10 години, показват анализите на икономиста на Bloomberg Intelligence Джейми Мъри.

Темпът на производствения растеж на час преди финансовата криза ще се възстанови, работещото население ще се представя по-добре, отколкото в други страни, пише Bloomberg.

След спад от 1,3% през 2018 г., ръстът на британската икономика ще се възстанови до 2% и повече, което ще превърне Великобритания в по-добре представяща се икономика от Германия, Франция, Италия и Испания до 2027 г.

„Растежът на британската икономика ще бъде с по-бавен темп отпреди, но ще бъде по-бърз в сравнение с други европейски икономики, чиито растеж също ще се забави“, обясни Мъри.

„Застаряването на Европа, характеризираща се с по-голяма продължителност на живота и по-ниска раждаемост, ще действа като голямо съпротивление“, коментира още икономистът.

По думите му Европа ще преживее неравномерно възстановяване, като Германия вероятно ще изпита „ умерен период на прегряване“, а Италия ще работи под потенциала си в следващите няколко години.

Според него ерата на извънредните стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще достигне своя край, като растежът трябва да е достатъчен, за да осигури желаната инфлация от ЕЦБ. Въпреки това многото избори на континента през тази година представляват риск.

В същото време изчисленията показват, че британската икономика ще бъде с 2% по-малка до 2021 г., отколкото щеше да бъде, ако кралството беше гласувало за оставане в Европейския съюз.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова