Инфлацията във Великобритания мина 2%

За първи път от три години насам инфлацията във Великобритания мина границата от 2 на сто. През февруари потребителските цени отчитат ръст от 2,3% на годишна база, обяви във вторник базираният в Лондон Национален статистически институт (ONS). Това е най-високата инфлация от септември 2013 г. насам. Експертите очакваха малко по-ниско ниво – 2,1 на сто, предава DPA.

През януари равнището на ифлацията беше 1,8 на сто.

Базисната инфлация, която не взима предвид енергийните продукти и представя по-добре основната тенденция на цените, през февруари е 2 на сто и също надмина очакванията.

Така нивото на инфлация мина целта от 2%, заложена от Английската централна банка. Напоследък институцията неколкократно намекна, че готовността ѝ да търпи надхвърляща целта инфлация е ограничена.

Слабият паунд след вота за Brexit е една от причините за повишаващите се цени, защото води до оскъпяване на вноса.

Централните банки принципно може да се противопоставят на засилващия се инфлационен натиск с увеличаване на лихвите. След публикуването на данните британският паунд поскъпна до най-високото си ниво за този месец – с 0,8 на сто до 1,2462 долара за паунд. Това отразява очакването, че натискът върху централната банка да затегне паричната политика се повишава след силните данни за инфлацията.


source: tradingeconomics.com

През миналата седмица банката остави паричната си политика без промяна. Въпреки това обаче решението за първи път от много години не бе единодушно, защото членът на централната банка Кристин Форбс е гласувала изненадващо за увеличение на лихвените нива.

Институцията запази и размера на своята програма за покупка на активи на ниво от 435 млрд. паунда.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова