НАП проверява: 1289 фирми с по 1 милион кеш в касите

1289 фирми държат в касите си по над 1 милион лева в брой. Това се разбра след проверка на НАП. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой. Информацията е подадена от самите фирми към Националната агенция за приходите. Данните от счетоводните баланси на множество юридически лица сочат, че те не разполагат с голямата сума в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършвали скрито разпределение на печалба.

„Сравнително често фирмите декларират суми, които не притежават. Това не е голяма изненада. Това са разходи, които управителите правят за лични нужди. Те много често ползват фирмените каси като лични портфейли, но това е забранено. Въпросът е какво следва. До края на септември компаниите, които са допуснали „грешка“, могат да пуснат коригираща данъчна декларация“, отбеляза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова.

Бъчваров уточни, че ако фирма подаде такава коригираща декларация, то това действие няма да бъде разтълкувано като признание за укриване на суми, но след септември подобни „грешки“ ще бъдат далеч по-строго съблюдавани.

„Нашумяла мода при компаниите е да заемат големи суми пари, за да ги покажат пред НАП по време на инспекция, но това няма да реши проблема, а само ще го задълбочи. Притежаването на милиони в касите не е говори за адекватно икономически състояние“, посочи говорителят на НАП.

източник