Данъчните хванаха компании да разпределят тайни печалби

Непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалби са установили данъчните ревизии, извършени в повече от 60 големи дружества в областите Бургас, Сливен и Ямбол. Това съобщиха от пресслужбата на НАП Бургас.

Говорителят й Христо Узунов припомни за кампанията на данъчните към компании, които са декларирали значителни суми в брой.

От приходното ведомство в морския град коментираха, че стотиците милиони левове, които са били вписани във финансовите отчети на някои дружества, не са реални. На десетки фирми са изпратени предупредителни писма, в резултат на което значителна част от компаниите са коригирали финансовите си резултати за миналата година.

Над 150 млн. лв. вече не са налични в касите на фирми от Бургас, Ямбол и Сливен, уточняват от НАП, което означава, че вероятно тази сума е преминала към печалбата на дружествата и върху нея е платен данък.

440 млн. лв. вече не са налични в касите на фирми от Североизточна България, уточниха от НАП Варна. Над 22 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите.

Тези данни изясняват картината в някои региони, след като по-рано на 17 ноември НАП съобщи за резултатите от кампания в национален мащаб, при която парите в касите на фирмите намаляха с 3 млрд. лв.

До края на тази година всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни, без да бъде възлагана проверка или ревизия.

Догодина обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса, ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства, а при необходимост – проверки или ревизии.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева