Агенция по вписванията: Няма изгубена информация след срива в Търговския регистър

Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър.

Това заяви Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, след като Търговският регистър спря работа на 10 август заради технически проблеми. Тя поднесе извинения на всички граждани и обясни, че системата се възстановява поетапно под контрола на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата.

Според нея не е възможно да са изчезнали данни от Търговския регистър или при въстановяването на дейността му да бъдат манипулирани.

“Анализът на причините за случилото тепърва предстои. Все още не е ясно какви са причините за дефектирането на четири диска, довело до спирането на работа на регистъра. Поддържащата регистъра фирма все още не е изпратила доклад за случилото се, въпреки че беше изискан незабавно. Досега поддържащите фирми не са посочвали, че има проблем с регистъра, посочи Даскалова, цитирана от БТА.

Тя обясни, че Търговският регистър се е поддържал в периода 2012 – 2017 г. от фирма „Лирекс“, а от миналата година до момента от фирма „Индекс“.

Бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров също коментира проблемите с Търговския регистър.

„За нас е важно да има външна независима проверка, която да установи какви са причините за настъпилия срив, кой не си е свършил работата и да му бъде потърсена отговорност. Тази проверка да установи дали Търговския регистър е 100% възстановен в първоначалния си вид, дали липсват данни и дали има подменени данни“, е мнението на политика, изказано по БНР.

Той е категоричен, че ситуацията с Търговския регистър е по скоро признак за лошо управление в България, отколкото че електронните услуги сами по себе си не са достатъчно добри.

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова обяви, че решението дали да си подаде оставка е политическо, но в момента не се обсъжда. Повод за коментара ѝ е искането на БСП тя и Цецка Цачева, министър на правосъдието, да понесат отговорност и да подадат оставки заради проблема с Търговския регистър.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на БСП Деница Златева и зам.-председателя на ПГ на БСП Крум Зарков, които дадоха специлна пресконференция за това, съобщиха от пресцентъра на лявата партия.

“Безпрецедентната криза с Търговския регистър не може да остане така, тепърва ще се изясняват щетите за бизнеса”, коментира Зарков. Според него Цецка Цачева е знаела за проблемите в Агенцията по вписванията, тъй като Инспекторатът към Министерството на правосъдието е изпратил доклад до нея в началото на тази година.

“В документа се съдържат тежки констатации за начина на управление на Зорница Даскалова и завършва с препоръка към министъра – да се потърси дисциплинарна отговорност от Зорница Даскалова за неизпълнение на трудови задължения, посочи Зарков. Необяснимо е мълчанието на Даскалова и Цачева в последните дни”, риторично попита той.

От БСП ще търсят отговор от институциите дали е вярно, че за периода август 2017 – юни 2018 г. Агенцията по вписвания е оставена без извънгаранционно обслужване, включително на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране; има ли разписана политика за управление и сигурност на информацията, спазва ли се тя, кога последно е била одитирана; правена ли е оценка на риска от Агенцията по вписванията и от Министерството на правосъдието; има ли бекъп на регистрите, поддържани от Агенцията по вписванията; къде се съхранява архивът на агенцията.

„Днес стана ясно, че Държавна агенция „Електронно управление“ започва одит на всички информационни системи. Резонният въпрос е – какво са правили до момента“, коментира Златева. Тя заяви, че се е запознала с два европейски проекта на Агенцията по вписванията – за надграждане на Търговския и на Имотния регистри, и там е видяла козметичен салон, който работи по тези проекти.

„Това не ме учудва. След като софтуерна фирма може да доставя ваксина по обществена поръчка, явно и фризьорски салон може да надгражда IT-системите на Агенцията по вписванията“, каза зам.-председателят на лявата партия.

Министерствата и агенциите ще бъдат задължени да прехвърлят електронните си данни в единен „склад“. Това обяви  в Провадия премиерът Бойко Борисов по повод блокирането на сайта на регистъра на Агенцията по вписванията.

“Работим много усилено, правим един „склад“, в който всички агенции и министерства, в които има електронно управление и регистри, ще бъдат задължени веднъж седмично да си прехвърлят информацията там”, потвърди той и поиска това, което се прави, да е надеждно защитено.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева