Експерт: Пазарът на труда в България се движи в добра посока

Към днешна дата се забелязва небивало оживление на пазара за труда в България от гледна точка на търсенето на хора. То следва световните тенденции, като пазарът ни се движи в добра посока с увеличаването на възнагражденията и търсенето на все повече начини и политики за задържането на хората на работното място, посочи Мария Шишкова от Aims Human Capital в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Служители се търсят в почти всички сектори на икономиката. В производствените предприятия например положението е изключително трудно, не достигат кадри с всякакви квалификации… Медицинският сектор също е пример колко повсеместен е недостигът“, коментира тя.

Шивкова обърна внимание и на възможните мерки за справяне с недостига.

„Би било добре да се помисли за проблема много преди той да се е случил. Трябва например да се прави всичко възможно, за да се задържат хората в страната и да им се дава достатъчно информация за това какви са възможностите им“, сподели експертът.

Факт е, че служителите у нас все още са най-ниско платените в Европейския съюз, добави още Шишкова.

Според нея, при съпоставяне на възнагражденията спрямо цената на живота в страната се вижда, че ситуацията не е „толкова лоша“.

„Над 150-200 хил. човека в България вече работят за заплати от порядък на 4-5 хил. лева и повече“, коментира тя.

По нейните думи българската икономика върви към положение, при което не всички ще се стремят към висше образование.

„Ще има все повече възможности хората да се реализират на хубави и подходящи за тях работни места и евентуално след това да продължават образованието си, ако имат желание“, добави Шишкова.

Тя смята, че привличането на кадри от чужбина също е добър вариант за справяне с кризата на пазара на труда, като е напълно възможно тези кадри да идват дори от страните от Западна Европа.

„Една от причините е, че в голяма част от тези страни безработицата е много голяма… Немалка част от хората биха дошли у нас и заради добрите условия за живот. Размерът на възнагражденията не винаги има ключова роля за подобно решение“, посочи Шишкова.

източник