Дo 2030 г. над 100 милиона човека ще трябва да си намерят нова работа

Глобалният пазар на труда се променя бързо. Докато милиони хора губят работата си, от друга страна, повечето работни места се променят бързо.

Последните изследвания показват, че много работни места ще изглеждат напълно различни и че много служители ще трябва да сменят работата си. Смята се, че повече от 100 милиона работници или един на 16 ще трябва да си намерят друга професия до 2030 година.

Глобалната компания, предлагаща услуги в областта на управленското консултиране McKinsey, съобщава в своя анализ, че може би най-очевидното въздействие върху пазара на труда е драматичното увеличение на броя на работниците, които ще работят от вкъщи.

Като се има предвид работата от разстояние, която не намалява производителността, те установяват, че около 20 до 25 процента от работната сила в напредналите икономики може да работи от вкъщи между три и пет дни в седмицата.

Според тях това е четири до пет пъти повече, отколкото преди пандемията, и може да предизвика голяма промяна в географията на работата, тъй като частни лица и компании се преместват от големите градове в предградията и малките градове.

източник