За 11-та поредна година Китай остава най-голямата промишлена държава

За 11 поредни години Китай запазва позицията си на най-голямата промишлена държава, осигурявайки близо 30 процента от световното производство, според Министерството на промишлеността и информационните технологии на страната.

През последните пет години промишленото производство с добавена стойност се е увеличило от 23,5 трилиона юана (3,63 трилиона долара) на 31,3 трилиона юана, заяви на пресконференция в понеделник министър Сяо Яцин.

По време на 13-та петилетка (2016-2020) средният темп на растеж на производството с добавена стойност в китайския високотехнологичен сектор е бил 10,4%, което е с 4,9 процентни пункта повече от общото промишлено производство, показват данните .

През този период отраслите за пренос на информация и софтуер и информационни технологии са имали най-сериозен ръст. При тях производството с добавена стойност е нараснало от 1,8 трилиона на 3,8 трилиона юана, като делът им в брутния вътрешен продукт се е увеличил от 2,5 на 3,7 процента, добави Сяо Яцин.

До края на 2020 г. проникването на широколентов интернет в китайските домакинства е достигнало 96 процента, а степента на проникване на мобилната широколентова връзка е 108 процента, показват данните. Страната също така е изградила до края на миналата година 718 000 базови станции за 5G мрежата, като броят на мобилните терминали, свързани към нея, надвишава 200 милиона.

източник