ПИБ подновява приема на документи по програмата за безлихвено кредитиране

Първа инвестиционна банка (ПИБ) подновява от днес приема на документи по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Това е третият поред партньор на Българска банка за развитие (ББР) след УниКредит Булбанк и Инвестбанк, които в края на миналата седмица рестартираха приема на заявления, съобщиха от ББР. 

По програмата ББР гарантира заеми до 6900 лв., включително за кредитиране и на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

Преди седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов информира, че до момента 37 700 лица са получили този вид помощ, както и 1300 малки и средни предприятия, а общата интервенция през ББР е за 360 млн. лева.

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

източник