АИКБ: Осигурени средства за антикризисни мерки ще има до края на май

Очакваният дефицит ще бъде по-голям. Осигурени средства за антикризисните мерки има до края на месец май и това налага засегнатите структури бързо да получат яснота дали могат да разчитат на някаква подкрепа и след това. Това коментира пред БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По думите му кризата не е отминала. 

„Според прогнозата на Европейската комисия (ЕК), която излезе преди два дни, се очаква четвъртото тримесечие на тази година да бъде по-добро от предкризисното четвърто тримесечие на 2019 година. Има сектори, които няма да се възстановят и тогава“, допълни Велев.

По неговите думи мерките не могат да функционират така, както това се е случвало до момента, защото няма пари, а служебното правителство без парламента не може да актуализира бюджета.

„Ресурсите са ограничени и в началото на следващата седмица се надяваме да разберем колко са точно са резервите. Не може да се очаква до края на годината да бъдат в същия вид“, добави Велев.

Според него генералната посока на парите са от икономиката към бюджета и без това нито една държава не може да функционира. „Трябва да се изправи икономиката, за да има пари за всичко“, добави още той.

„За тези сектори в икономиката, които са засегнати и продължават да са засегнати, трябва да се намерят ресурси, за да бъдат подкрепени. Правя връзка с Плана за възстановяване и устойчивост – ние сме отворена икономика и над 50% от БВП се реализират чрез нашия износ, ние се състезаваме на световните пазари и колкото в по-добра кондиция излезем от тази криза, толкова повече са шансовете за догонващо развитие“, обясни Васил Велев.

По статията работи: Аспарух Илиев

източник