Бизнес растежът в еврозоната се забавя значително през септември

Растежът на бизнеса в еврозоната е много по-слаб от очакваното този месец, тъй като мерките за ограничаването на делта варианта на коронавируса влошиха търсенето и вече наличните ограничения във веригата на доставки тласнаха повишаването на производствените разходи до ниво, което не е достигано от над две десетилетия, показва проучване, цитирано от „Ройтерс“.

Въпреки че броят на новите инфекции намалява значително през последния месец, е малко вероятно повечето останали ограничения да бъдат премахнати скоро в големите икономики, включително Германия и Франция, поради опасенията за това как може да се развие пандемията през следващите месеци. 

Индексът на IHS Markit Flash Composite Purchases Manager, добър показател за цялостното икономическо здраве, падна до 5-месечно дъно – 56,1 през септември спрямо 59,0 през август. Въпреки че се задържи над нивото от 50, разделящо растежа от свиването, за седми пореден месец, това е доста под оценката от проучване на „Ройтерс“ – 58,5.

Тези изкривявания на предлагането, едни от основните причини за увеличаване на цените в целия свят през последните месеци, са далеч от разрешаването си. Така тенденцията за по-висока инфлация е запазена. Подиндексът, проследяващ производствените разходи в целия блок достигна най-високите си стойности за 21 години.

Политиците на Европейската централна банка наскоро признаха риска от ръст на цените да надхвърли относително благоприятните им прогнози, но ще намали покупките на спешни облигации през следващото тримесечие.

Институтът Ifo в намали прогнозата си за растеж за 2021 г. за Германия до 2,5%, като посочи прекъсване на веригата на доставки. 

Във Великобритания, извън валутния съюз, икономиката също загуби повече инерция, тъй като бизнесът отново се бори с нарастващите разходи.

източник