Офисите масово преминават на хибриден режим на работа

След частичното или пълното затваряне на работещите у дома заради пандемията сега офисите трайно се пълнят, но все по-утвърдена е хибридната работа. Това се разбра по време на дискусия „Перфектната буря: революция и иновации в управлението на хора и офис пространства“.

След няколкото трансформации в позицията на мениджърите дали вече ще се работи само хоум офис за компаниите, за които това е възможно, а после, че в крайна сметка всички ще се върнат в офисите, вече се видя, че няма как една компания да съществува без офис, който е нейният дом. Както не можем постоянно да живеем по хотели, защото най-важно се оказа общуването на живо между хората, коментира Таня Косева-Бошова от Lion’s Head. Компанията е собственик на „Мегапарк“ в София. Тя посочи, че и в глобален план компаниите, чиито служители могат да работят от всяка точка, инвестират в офис сгради. Анализира и че с днешна дата човешкият фактор сякаш става по-важен от индивидуалните умения. „Даваха се апокалиптични прогнози за смъртта на офисите, но това бяха изказвания на страх. Не бива да забравяме за нуждата от комуникация“, казва тя.

Тя и колегите й напомниха, че повечето големи компании от ранга на „Гугъл“ връщат служителите си в офисите от 1 април, за България се смята, че повечето вече са го направили. Времето досега много управляващи компании са използвали за да обновят офис сградите и да добавят услуги в тях, с което да ги направят още по-привлекателни за работещите в тях. Инвеститорите в нови офис сгради пък търсят места, близки до места за пазаруване и инвестират в зелени решения, тъй като младите хора търсят такива зелени решения, които да са част от тяхната работна среда – зелени покриви и др.

Петя Динолова от „Ребенефит“ (ReBenefit) коментира, че двете години в пандемия са научили хората и бизнесите да бъдат по-гъвкави във всичко и все повече се налага хибридният модел на работа, който дава възможност за по-пълноценно общуване с колегите. Завръщането в офисите е дало повод на много работодатели да помислят за допълнителни стимули за служителите и за промени в някои от тях. Дава пример в бонуса, който някои хора ползват, под формата на карта за градски транспорт. Посочва, че след началото на пандемията това не е особено адекватно и се заменя с осигуряване на придвижване с тротинетка, електромобил, споделено пътуване. А допълнителната здравна осигуровка е все по-задължителна част от този пакет за служители.

Иван Губерков от OfficeRnD илюстрира ситуацията като махало, което никога не се задържа в дадена позиция – първо всички са били хоум офис, минало се е през масовото завръщане на работното място и сега се минава през смесен вариант. „Това е махало, никога няма абсолютно задържане в една или друга посока, хибридната работа ще стане нещо нормално“, убеден е той.

С другите участници в дискусията коментираха, че са нужни промени в законодателството, за да може отделните служители да избират между привилегиите, осигурявани от работодателя, защото ако един се интересува от фитнес, а друг от нещо съвсем различно, по сега действащото законодателство няма как да избира. В настоящата ситуация в други европейски страни работодателите е предоставяли меню за избор на такива опции.

След първоначалния ентусиазъм от домашната работа все повече хора искат да се върнат в офисите. „Плюсовете на дистанционната работа са ясни – спестява се пътуването, има гъвкавост откъде да работим, но различни проучвания показват, че само 10% от хората, работили изцяло дистанционно, които искат да се върнат в офисите за всеки работен ден“, коментира Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора. Според него е съвсем естествено да се стигне до хибридния модел на работа, при който се ползват позитивните страни на това да се работи от дома и на това да си в офиса.

Напомня, че голямо предизвикателство е било за въвеждането в работата на нови служители, които освен това не са виждали никога колегите си. Казва, че проблемите на менталното здраве стават голяма тема, което превръща хората от HR отделите да се превръщат все повече в психолози.

В същото време се наблюдава все по-голям интерес към тийм билдинги и събития на живо, защото на всичко им е омръзнало от срещи в „Зуум“.

Посочва, че при работа изцяло от дома много трудно се развива корпоративна идентичност, а освен това често се губи комуникацията между отделите. допълни, че на практика така се получава, че служителите, които са в офиса получават предимства за кариерно развитие – общуват повече с ръководството и помежду си – комуникация, от която работещите от дома са лишени.

Докато всички са предричали смъртта на традиционния офис собствениците на такива сгради и техните наематели са използвали времето на ограничения да предоговорят условията за наем, за да прегледат процедурите си на управление на сгради, преоценка с колко хора колко работа се върши, казва Иван Губерков от OfficeRnD.

Той допълни, че друга тенденция наред с хибридната работа е това коуъркинг принципът да се вмества в традиционния офис. Това е процес, при който работодатели наемат стаи за срещи или за работа на свои екипи. Най-ниска остава заетостта на офиси и работни места с ангажимент за месеци напред.

източник