Неизбежно ли е да внасяме работна ръка от Непал, Виетнам, Бангладеш?

В момента българският пазар на труда се нуждае от поне 200 хиляди кадри в почти всички сфери. Имаме необходимост от внос на работна сила. Това коментира Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта пред Bulgaria ON AIR.

„Ако не намерим реализация с близки до нас страни като манталитет и география, ни очаква внос (на работна ръка, бел. ред.) от Азия и по-далечни дестинации. В Румъния и Полша все повече са служителите, наети от Непал, Виетнам, Бангладеш. Тази тенденция е неизбежна и у нас. До 2050 г. ще останем 4-5 млн. души, което не е добре за икономиката“, прогнозира гостът.

Той припомни, че според доклад за неактивното население в България около 900 хиляди българи нито работят, нито учат, преди пет години бяха около 350 хиляди. „Губи се една много голяма бройка. Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните. Ясно е, че една голяма част работят дистанционно, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто(валути – бел. ред.)“, заяви Първанов. 

Анализите показват, че процент от тези 900 хиляди души всъщност работят дистанционно за други страни, което им позволява да държат висок стандарт. По думите му 124 хиляди българи са заети в аутсорсинг сектора.

Той уточни, че пандемията е оказала голямо влияние върху безработицата. У нас няколкостотин души, за останали без работа през последните две години и все още не са се върнали на пазара на труда. „80 хил. българи останаха тук след коронакризата, някои отново търсят предизвикателства в Западна Европа. В момента нуждата на пазара на труда е поне за 200 хиляди кадри в почти всички сфери“, каза Първанов. 

„2,5-3 млн. българи се трудят извън страната. 35% от тях декларират, че имат твърдо намерение да се върнат в България. Това ще промени демографията, пазара на труда, икономиката на България“, убеден е експертът.

Той препоръча на фирмите да бъдат по-близо до университетите и потенциалните си бъдещи служители. „Компании, които имат страхотни услуги и продукти, не полагат усилия да имат страхотен имидж като работодатели. Студентите няма да дойдат сами при тях. В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели“, коментира още Първанов.

източник