Бизнесът изпитва сериозен глад за нископлатени кадри

Работодатели от цялата страна изпитват сериозен недостиг на кадри. Това показва представително изследване на Агенцията по заетостта. Търсят се шивачки, сервитьори, бармани, готвачи, заварчици, касиери.

„Тези професии се радват на голям интерес. За в бъдеще се очаква да се повиши търсенето на подобни позиции. Не са обхванати в изследването човешки ресурси, медицински кадри, лекари, сестри. В Разград има голямо търсене на музиканти, в Кюстендил има доста италиански инвеститори, които търсят хора, да ги наречем обущари“, уточни  експерт в пазара на труда Георги Първанов в студиото на „Директно“.

Изследването показва, че има и сезонно, и дългосрочно търсене. Според Първанов недостигът в сектор ресторантьорство се дължи в голяма степен на ковид пандемията. 

„Много специалисти от тази сфера се преквалифицираха, нямат желание да се върнат. Работодателите са все по-конкуренти при условията и мотивацията. Недостигът ще бъде траен. Не съм голям оптимист за зимния туристически сезон“, заяви Първанов.

До думите му има спад на търсенето и на възможностите за работа при бежанците. 

„Има спад и на дистанционната работа, все повече работодатели връщат служителите си в офисите“, подчерта Първанов.

При ново затваряне заради ковид мерки, ще има нови 24 000 съкратени работни места, прогнозира Първанов.

Той посъветва хората, ако търсят промяна, тя да бъде в следващите два месеца и по-скоро да останат при сегашния си работодател. 

„Не всичко е по-висока заплата, ориентирайте се да останете в сегашната си работа във времената, които предстоят. Август месец е активен в пазара на труда. А през септември има намаляване на обявите за работа“, добави Първанов. 

източник