Ще се правят проверки на големите кредити, отпуснати от Банката за развитие

Надзорният съвет на Българската банка за развитие ще възложи да се направи проверка по събирането на кредитите в последната една година – най-вече на проблемните големи кредити.

Това каза Росен Карадимов, новоназначеният член на Надзорния съвет на ББР, по Би Ти Ви. Днес надзорният съвет ще проведе заседание. На него ще се възложи проверка и на информация, появила се в медии, че ББР е сменила управителя на една от фирмите, получила един от тези кредити, с човек на ГЕРБ. Това е станало по време на управлението на сегашния управителен съвет, назначен от Кирил Петков, се твърди в публикацията.

Ще направя обществен съвет към Българската банка за развитие, в който да влизат всякакви представители, за да може бизнесът да каже какво очаква от банката, заяви още Карадимов.

Той обясни, че банката е създадена със специален закон, в който са описани трите й основни цели. Освен подпомагането на дребния и средния бизнес, другите са да регулира регионалните дисбаланси и да подпомага публичните политики на държавата.

източник