ЕК отпусна още 460 млн. евро за България по линия на SURE

Европейската комисия (ЕК) направи последното плащане в размер на 460 млн. евро за България по линия на инструмента SURE.

Еврокомисията отпусна над 6,5 млрд. евро на девет държави членки (Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Унгария, Полша, България) при последната трансакция по линия на SURE – инструмент, предназначен за защита на работните места и доходите, засегнати от COVID пандемията.

С днешното девето и последно плащане по SURE предоставената финансова помощ на 19 държави членки възлиза на общо 98,4 млрд. евро, съобщават от пресслужбата на еврокомисията.

С отпуснатите заеми ще се финансират минали разходи за мерките, въведени за преодоляване на сериозните социално-икономически последици от кризата с COVID-19. Те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, свързани с финансирането на националните схеми за подпомагане на работата на непълно работно време и на подобни мерки, включително за самостоятелно заетите лица, или на някои свързани със здравето мерки.

България получи първия транш по схемата SURE в размер на 511 млн. евро миналата пролет. С последното плащане общата подкрепа за България по схемата достига 971 млн. евро. 

източник